Επιστροφή στο σχολείο 10 Ιανουαρίου 2022

Καλή χρονιά με ΥΓΕΙΑ!!! Από το Νηπιαγωγείο Βουνοπλαγιάς ανακοινώνεται ότι

στο ΦΕΚ Β΄ 7/06-01-2022 δημοσιεύτηκε η υπ. αριθ. ΓΠ οικ. 360/06-
01-2022 ΚΥΑ
με θέμα: “Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/09.09.2021 κοινής
απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και
Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών,
Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών και Επικρατείας “Λειτουργία των
εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής
και Εκπαίδευσης…” Σύμφωνα με τα ανωτέρω:

-η δήλωση και το αποτέλεσμα του self test μαθητών και εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολικών μονάδων καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr – και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr – , από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι: Α. Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1). Β. Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Γ. Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Προμήθεια self test Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022. Τέλος H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Σε περίπτωση που δεν έχει ενημερωθεί η πλατφόρμα για το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα (και δεν προσκομιστεί η σχολική κάρτα) δεν επιτρέπεται η είσοδος στο σχολικό χώρο!!

Τα δικαιολογητικά τα οποία υποχρεούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσκομίζουν από τη Δευτέρα 10/01/2022 κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο παρουσιάζονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

☑️Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα ή εάν διαγνωστούν θετικοί σε COVID-19; Εάν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, (β) με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self test (ή rapid) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self test ή rapid test, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

☑️Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου τότε:

1. Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

2. Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7. Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Τις δέκα συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις για την νόσο Covid-19 δημοσίευσε την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). «Παρακαλούμε πριν επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ αναζητήστε την απάντηση στο ερώτημα σας στις παρακάτω συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις», αναφέρει ο ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «για εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες με βάση το ιατρικό σας ιστορικό, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας».

Ακολουθούν οι ερωτήσεις-απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ:

1. Διαγνώστηκα θετικός (με αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) , τι πρέπει να κάνω; Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον πέντε ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης. Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ήμερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού. Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης.

2. Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τι πρέπει να κάνω; Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή με μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson τους τελευταίους δύο μήνες: Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Β) είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με δύο δόσεις πάνω από έξι μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson πάνω από δύο μήνες χωρίς ενισχυτική δόση: Μένω σε απομόνωση για πέντε ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Πραγματοποιώ έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

3. Νοσώ από Sars-Cov-2, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου-στο σχολείο; Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης. Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας. Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο: Γραμμή Υπ. Εργασίας: 1555. Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force): 210-3493958, 210-3493867

5. Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου-στο σχολείο; Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από τη ΓΓΠΠ.

6. Έχω self test θετικό. Τι πρέπει να κάνω; Η διενέργεια σε self test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμά του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

Με την ευχή να επιστρέψουμε όλοι υγιείς και να είμαστε όλοι ασφαλείς στο σχολικό περιβάλλον σας ευχόμαστε καλή επάνοδο και καλή χρονιά!!

Με εκτίμηση Οι Εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Βουνοπλαγιάς